ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Η Αθλητική Ένωση Μεσολογγίου (Α.Ε.Μ.) είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει στο Μεσολόγγι της Αιτωλοακαρνανίας, με αρκετές συμμετοχές στα Εθνικά Πρωταθλήματα της Β΄ και της Γ΄ Εθνικής. Ιδρύθηκε το 1931 και έμβλημά της αποτελεί το κανόνι της Ντάπιας του Φραγκλίνου των τριχών του φρουρίου της πόλης και ως χρώματα της έχει το μπλε - άσπρο. Αγωνίζεται στο Δημοτικό Στάδιο Μεσολογγίου, χωρητικότητας 2.800 ατόμων.
Ιστορία
Ίδρυση
Η ανάγκη για μια δυνατή ομάδα στο Μεσολόγγι οδήγησε μετά από συναντήσεις παραγόντων και με την παραίνεση του τότε νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας στην δημιουργία της Αθλητικής Ένωσης Μεσολογγίου. Η ΑΕΜ ιδρύθηκε το 1931, στα μέσα Μαρτίου, έπειτα από συνένωση τοπικών ομάδων. Οι παίχτες προέρχονταν κυρίως από τον Παναιτωλικό Μεσολογγίου και τον Ολυμπιακό, αλλά υπάρχουν αναφορές και σε άλλες μικρότερες ομάδες που συμμετείχαν στην συνένωση όπως Νίκη, Κεραυνός, Αστέρας, Δάφνη, Ατρόμητος κλπ.
Τα πρώτα χρόνια και η διάλυση
Η ΑΕΜ καταφέρνει γρήγορα να γίνει μια δυνατή ομάδα στην Αιτωλοακαρνανία καταφέρνοντας κάποιες νίκες απέναντι σε άλλα σωματεία της περιοχής. Παράλληλα συμμετέχει στην ΕΠΣ Πατρών. Σημαντικοί παίχτες της εποχής είναι οι Ντρες (τ.), Φάκκας, Γιαννόπουλος, Λιναρδάτος, Κατσαΐτης, Ζαβιτσανάκης, Μακεδονόπουλος, Γαλάνης, Βαλσαμάκης, Σταυρόπουλος, Πετρολέκκας, Βορίλας, Λαμπίρης κλπ. Αρχηγός της Ένωσης και πρώτος της σκόρερ σε αυτό το διάστημα ήταν ο Παναγιώτης Σταυρόπουλος, μετέπειτα βουλευτής της ΕΡΕ. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελούνταν από τους κ.κ. Καλούλη, Κατάσο, Μωρέ, Παπουτσόπουλο, Καντζούρο κλπ. Από το 1936 η ΑΕΜ αδρανοποιείται και διαλύεται εξαιτίας της υποβάθμισης του ποδοσφαίρου στην επαρχία και την ίδρυση της ΕΟΝ από την δικτατορία του Μεταξά.
Επανίδρυση
Το 1946 ιδρύονται δυο νέα σωματεία, η Νίκη και ο Εθνικός. Τα δυο σωματεία χαρακτηρίζονται από τις πολιτικές τους διαφορές. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους τα δυο σωματεία έπαιξαν δυο φιλικά και νικήτρια αναδείχθηκε η Νίκη. Λίγες μέρες μετά οι διοικήσεις και οι παίχτες των δυο ομάδων δημιούργησαν ξανά την ΑΕ Μεσολογγίου αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές τους διαφορές. Την διοίκηση αναλαμβάνουν οι Κατάσος, Λυκούδης, Παπαθεοδώρου, Κυριλής, Σατραζέμης, Γαλανόπουλος, Φάκκας, Ράπεσης κλπ. Το 1947 θα φέρουν για προπονητή τον παλιό άσσο του Ηρακλή Δημήτρη Κόλλια. Αυτός δημιουργεί μια ομάδα που εντυπωσιάζει και αποτελείται από τους Θεοφιλάτο, Συνοδινό, Νεζερίτη, Κατσαντώνη, αδελφούς Ρήγα και αδελφοί Λιβιεράτου, Χασιώτη, Ραυτόπουλο, Παπαναστασίου, Καρυοφύλλη, Καπνίση, Καραβία, Αποστολόπουλο κλπ.
Η δεκαετία του '50
Την δεκαετία του '50 η ΑΕΜ συμμετέχει στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πατρών. Κύριοι αντίπαλοι είναι πρώτα ο Παναιτωλικός και μετά ο Παναιγιάλειος. Στον πάγκο της ΑΕΜ βρίσκεται ο αγρινιώτης πρώην προπονητής του Παναιτωλικού Χρήστος Παπαιωάννου. Το 1955 κατακτά το πρωτάθλημα Β' κατηγορίας της ΕΠΣ Πατρών. Πετυχαίνει κάποιες νίκες εναντίον του Παναιτωλικού αλλά και του Παναιγιάλειου. Έδωσε κάποια σημαντικά φιλικά με ομάδες όπως ο Πανιώνιος, ο Απόλλωνας, ΑΕΚ, Εθνική Ενόπλων. Το 1957 κατάφερε να κερδίσει την ΑΕΚ σε φιλικό. Σημαντικοί παίχτες της εποχής είναι οι Σοκόλας, Κομματάς, Σταθέλος, Λεωνάκης, Μαργέτης, Γκούβας, Μονοκρούσος, Αντωνάτος, Κόμης, Σακαελλαρίου, Σκαρλάτος, Μαμαλούγκας, Σοροντήλας, Φαράντος κλπ. Οι Κομματάς, Σοκόλας, Λεωνάκης και Γκούβας συμμετείχαν στην ισχυρή μικτή ΕΠΣ Πατρών ενώ ο τελευταίος πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ, φτάνοντας μέχρι την Εθνική Ελλάδος.
Η δεκαετία του '60
Στις αρχές τις δεκαετίας εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων η ΑΕΜ οπισθοχωρεί. Από το 1963 με μια νέα φουρνιά παιχτών όπως οι Μαντζουράτος, Πουλής, Γκόρπας, Γεωργιάδης, Λάϊος, Μουζόπουλος, Καββάγιας, Βουλιμιώτης Λ., Τζίλιος Μοσχόπουλος κλπ η ΑΕΜ δυναμώνει και από το 1965 έχει βλέψεις για άνοδο στην Β' Εθνική. Τον Απρίλιο του 1965 η ΑΕΜ θα δώσει τον πρώτο διεθνή φιλικό αγώνα στην ιστορία της εναντίον της αυστριακής SK VOEST Linz. Το 1966 θα φτάσει κοντά στον τίτλο του πρωταθλητή περιφέρειας της ΕΠΣ Πατρών αλλά έχασε στο μπαράζ της Πάτρας από τον Αστέρα Αμαλιάδας. Την περίοδο 1966-67 συμμετέχει στην Γ' Εθνική. Παρά την καλή πορεία στον όμιλο της, 4η θέση,επιστρέφει στα τοπικά αφού η κατηγορία καταργήθηκε. Σημαντικοί παίχτες της εποχής είναι οι Κατσάμπαλος, Καλομαμάς Χ., Τζίλιος, Αντωνάτος, Μουζόπουλος, Γκόρπας, Αμούργης Σ., Πασσιόπουλος Αγγ., Πασσιόπουλος Ι., Γαλανός, Καββάγιας, Δενδρινός Μ., Βουλιμιώτης Λ., Μαντζουράτος, Πουλής κλπ. Την περίοδο 1967-68 διεκδίκησε το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πατρών αλλά τερμάτισε πίσω από τον πρωταθλητή Α.Π.Σ. Πάτραι.
Με την δημιουργία της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας,συμμετέχει στα πρωταθλήματα της και βγαίνει πρωταθλήτρια.Το 1969-70 κατακτά το πρωτάθλημα μόνο με νίκες.
Η δεκαετία του '70
Η ΑΕΜ κατακτά κάθε χρόνο το πρωτάθλημα μέχρι το 1974 εκτός αυτό του 1973. Συμμετέχει στα μπαράζ για την άνοδο στην Β' Εθνική χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει την άνοδο. Σημαντικοί παίχτες της εποχής είναι οι Ζήκος, Στεργίου, Κουνέλης, Παπαγεωργίου, Μοσχόπουλος, Δενδρινός Σ., Τζίλιος, Γεωργιάδης, Γιαννόπουλος, Γκόρπας, Τσολίγκας, Ψαρράκος, Παγούρας, Βουλιμιώτης Λ., Πασσιόπουλος Αγγ., Πουλής, Αμούργης, Μαντζουράτος, Πατσάς κλπ. Από το 1972 αρχίζει μια πτώση. Παίχτες αποχωρούν και το ρόστερ αποδυναμώνεται. Χάνονται τα πρωταθλήματα την διετία 74-76. Το 1976-77 αφού κατάφερε να κατακτήσει το τοπικό πρωτάθλημα συμμετείχε στο Ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1977 για την άνοδο στην Β' Εθνική. Είναι η πρώτη φορά που κατάφερε να ανέβει στην Β' Εθνική. Οι παίχτες που κατάφεραν να κερδίσουν την άνοδο είναι οι Πασσιόπουλος Αγγ., Ζήκος, Καραμανόπουλος, Τριανταφύλλου, Γαλανός, Ζαπαντιώτης, Βούρβαχης, Μπάθας, Σταμουλακάτος, Πιτσέρης, Τζίλιος, Μανιάτης, Κάκκος, Καραθανασόπουλος, Δενδρινός Σ., Σκύρλας, Γουλής κλπ. Πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Απόστολος Μπακοδήμος.
Την περίοδο 1977-1978 αγωνίστηκε στην Β' Εθνική. Με πρόεδρο τον Γιάννη Νατσικώστα και με ενίσχυση στο ρόστερ με τους Δενδρινό Μ., Καββάγια, Μπαλντούμα, Χαϊδάκη, Ψεύτη, Τσακμακίδη, Αλπέντζο, Πασσά κλπ. προσπάθησε να παραμείνει στην κατηγορία αλλά υποβιβάστηκε αμέσως με 24 βαθμούς στην 18η θέση. Έπαιξε μάλιστα εκείνη την περίοδο με μεγάλες ομάδες όπως Ατρόμητος Αθηνών, Γ.Σ. Καλλιθέα, Φωστήρας Ταύρου, Προοδευτική, Ιωνικός Νικαίας, Εθνικός Αστέρας,Παναιτωλικός. Με τον υποβιβασμό αρχίζει μια μακρά διάρκεια συμμετοχής στο εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.
Η δεκαετία του '80
Ακολουθεί μία πενταετία (1978-1982) κατά την οποία η Ένωση αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής (Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία) όπου έχει δυνατή ομάδα και προσπαθεί να επανέλθει στην Β' Εθνική. Από τη περίοδο 1982-1983 αγωνίζεται στη νεοσύστατη Δ' Εθνική που είχε ονομαστεί τότε Εθνική Ερασιτεχνική. Παίχτες που έκαναν την διαφορά είναι ο Χρήστος Κατσίφας που πήρε μεταγραφή στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ανδρέας Τσακμακίδης που πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό και έπαιξε στην Εθνική Ελπίδων, ο Χρήστος Ψεύτης που πήγε και αυτός στον Ολυμπιακό και ο Αλέκος Σταμουλακάτος που πέρασε για λίγο από την ΑΕΚ. Άλλοι σημαντικοί παίχτες είναι οι Μαρκέτος, Μπαλντούμας, Γκούβελος, Μανιάτης, Παναγιωτόπουλος, Σκάνδαλος, Μαργέλης, Λιακκάκης Κ., Μωρίκης, Αχτύπης, Κουτρούλης, Καλτσούλας, Ξηρός Κ., Χαϊδάκης, Τριανταφύλλου, Πασσάς κλπ. Το 1983-84 και το 1986-87 υποβιβάστηκε στο τοπικό αλλά επανήλθε άμεσα κατακτώντας το πρωτάθλημα. Το 1987-88 θα κερδίσει την άνοδο αήττητη με πρωταγωνιστές τους Καπώνη, Κότσαλο, Μεταξούλη, Κάκκο Π., Μωρίκη, Ζαρκάδα, Βακράκκο, Κακογιάννη, Μάνθο Απ., Μάνθο Λ., Χαϊδάκη, Αχτύπη κλπ. Παίχτης προπονητής ο Αποστόλης Μπαλντούμας. Το 1988-89 αναλαμβάνει την διοίκηση ο Νίκος Καρανίκας. Φέρνει για προπονητή τον Γιάννη Κυράστα. Με μεταγραφές από τον νομό, Ασημάκης, Ξανθόπουλος, Γαλής, Δανιήλ, Ντρέλιας, αλλά και από την Αθήνα, Ανδρονίκου, Χριστόπουλος, Ταράσης, Δοντάς με τους δυο τελευταίους να είναι διεθνείς, η ομάδα πρωταγωνιστεί και κερδίζει την άνοδο στην Γ' Εθνική, πίσω από τον Παναιτωλικό, τον οποίο κέρδισε στο Μεσολόγγι με 4-1. Η ΑΕΜ για τα επόμενα χρόνια συμμετέχει στην Γ' Εθνική.
Η δεκαετία του '90
Στην τριετία της Γ' Εθνικής πέρασαν γνωστά ονόματα από την ΑΕΜ όπως οι Δοντάς, Ιωακειμίδης, Ταράσης, Τσούξτος, Τσάντζος, Σουβλέρης, Αριτζής. Επίσης κάποιοι νεότεροι όπως οι Μαχαίρας, Κερασιώτης, Ζαβογιάννης, Πατρώνης, Ζέρβας, Μακρής, Διδασκάλου, Καπετανάκης και κάποιοι ντόπιοι όπως οι Καλύβας και Ντρέλιας. Ο τελευταίος πήρε μεταγραφή για τον Εθνικό. Ένας ακόμα παίχτης που ξεχώρισε ήταν ο Στάθης Τσάντζος. Την ίδια εποχή για το Κύπελλο Ελλάδος αντιμετωπίζει σπουδαίες ομάδες όπως ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ηρακλή. Το 1991-92 με νέο πρόεδρο τον Κώστα Αντωνίου στην ΑΕΜ ήρθαν παίχτες όπως οι Κερανούδης, Νταλακούρας, Παπαχρήστος, Ζαρκαβέλης, Ψεύτης, Σιούνας, Ασπρογέρακας, Πετούσης, Ζήκος, Ζευγίτης, Λαγούδης, Κόκκοτος κλπ. Η ΑΕΜ θα υποβιβαστεί. Στον προτελευταίο αγώνα,με την Καλλιθέα, στο γήπεδο του Αιτωλικού, ο αγώνας δεν θα γίνει γιατί η Καλλιθέα δεν έβγαινε στο γήπεδο για τον φόβο των επεισοδίων. Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο του Άργους και η ήττα θα βυθίσει την ΑΕΜ. Με τον υποβιβασμό στην Δ' Εθνική αναλαμβάνει πρόεδρος ο Χρήστος Πέτρου. Το 1993-94 έρχεται παίχτης-προπονητής ο Νόνι Λίμα. Η ΑΕΜ επιστρέφει στην Γ' Εθνική. Παίχτες της περιόδου είναι οι Ζαβογιάννης, Μουχάνης, Στασινόπουλος, Κούσης, Ζευγίτης, Πετούσης, Καλογερόπουλος, Χυτήρογλου, Λάϊος, Ζαρκαβέλης, Νικολαΐδης, Ζαπαντιώτης, Γκρέκας κλπ. Το 1994-95 η ΑΕΜ υποβιβάζεται ξανά στην Δ' Εθνική. Αυτό που θα μείνει είναι μια νίκη επί του ΟΦΗ για το Κύπελλο Ελλάδος. Προπονητής ήταν ο σέρβος Γκρίμποτιτς και στο ρόστερ υπήρχαν οι Γκάϊτς, Φράγκος, Μπιτσικώκος, Μπακογιάννης, Τσιρογιάννης, Ηλιάδης, Τσελεμπής, Μαρίνος, Χατζηγεωργίου, Βουκελάτος, Κοντοβάς, Ταράσης Γ. κλπ. Τα δυο επόμενα χρόνια η ΑΕΜ θα βρεθεί στην Δ' Εθνική. Τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα την δεύτερη χρονιά θα οδηγήσουν στον υποβιβασμό στα τοπικά.
Η δεκαετία του 2000
Το 2000-01 η ΑΕΜ με πρόεδρο τον Γιάννη Οικονόμου και προπονητή τον Ανδρέα Μαργέλη θα καταφέρει να ανέβει ξανά στην Δ' Εθνική. Στο ρόστερ συμμετείχαν οι Πασάς, Πασπαλιάρης Γ., Παπαδούλης, Χαμοσφακίδης, Δανιήλ, Παπουτσόπουλος, Χαντζής, Μπακογιάννης, Ρουσογιάννης, Καπάτος, Καλαβρουζιώτης, Πασπαλιάρης Δ., Ζέλιος, Ζέρβας Ν., Κυριακόπουλος, Μόγιας, Σταθής, Τσιμόπουλος, Καρτσακλής κλπ. Τα επόμενα 7 χρόνια η ΑΕΜ αγωνίστηκε στην Δ' Εθνική. Τα 3 πρώτα χρόνια πρόεδρος ήταν ο Γιώργος Πρεμέτης ενώ την επόμενη τριετία ο Γιώργος Σαρτζής. Με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες η ΑΕΜ δεν καταφέρνει κάτι σπουδαίο. Μονάχα την σεζόν 2006-07 τερμάτισε 2η πίσω από τον ΠΑΣ Πρέβεζα. Το 2007-08 υπάρχει διοίκηση ανάγκης και πολλά προβλήματα που οδηγούν στον υποβιβασμό. Σημαντικοί παίχτες αυτών των χρόνων είναι οι Ζέρβας Ν., Κυριακόπουλος, Πασπαλιάρης Γ., Πασπαλιάρης Δ., Χρήστου, Γαβρίνας, Τσάμης, Σαγανάς, Δενδρινός Π., Πέκεζ, Αποστολόπουλος, Βαλτογιάννης, Μπαλαούρας, Σαμαράς, Παπαθανασίου κλπ. Το 2008-09 με νέο πρόεδρο τον Γιώργο Παγούρα και προπονητή τον Γιώργο Ζήκο η ΑΕΜ βγήκε πρωταθλήτρια και ανέβηκε στην Δ' Εθνική, όπου αγωνίστηκε τα επόμενα χρόνια. Το 2009 η ΑΕΜ ενώθηκε με την όμαδα ΓΟ Μεσολογγιου. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΜ Διονύσης Βισβίκης προέρχεται από το διοικητικό συμβούλιο του ΓΟΜ.
Η δεκαετία του 2010
Στην Δ' Εθνική η ΑΕΜ πρωταγωνιστεί. Το 2012-13 στέφθηκε πρωταθλήτρια και ανέβηκε ξανά στην Γ' Εθνική. Πρόεδρος της ομάδας ο Διονύσης Βισβίκης και προπονητής ο πρώην ποδοσφαιριστής Χρήστος Βασιλείου και τον υπηρεσιακό στη συνέχεια Σαρρή. Το 2013-14 η ΑΕΜ αγωνίστηκε στην Γ' Εθνική όπου πληρώνοντας το κακό μέσο της σεζόν υποβιβάστηκε τερματίζοντας 10η με 39 βαθμούς δυο κάτω από τη βάση. Επίσης αγωνίστηκε στο Κύπελλο Γ΄ Εθνικής ποδοσφαίρου όπου αποκλείστηκε στον 2ο γύρο από την ομάδα της Καλαμάτας 1-2. Στον πρώτο γύρο αγωνίστηκε στην Κάτω Αχαγιά νικώντας την Αχαική στα πέναλτι με 5-3 (0-0 στην κανονική περίοδο και στην παράταση. Προπονητές ήταν κατά σειρά Βασίλης Ξανθόπουλος, Σκούνας και οι υπηρεσιακοί Πετσίνης - Χρήστου. Την ομάδα αποτελούσαν οι Δουλιώτης, Ζέρβας, Δενδρινός (C), Μπαλαούρας, Αρώνης, Θεοδωρίδης, Ανυφαντής, Διαμαντόπουλος, Τζιμάνης, Νούλας Β., Ζαχαράκης, Μάλι, Πασπαλιάρης, Νάκος, Νούλας Σ., Μπούρος, Γούλας, Ζέρβας, Καντάνης, Μιχαλόπουλος, Καβαλάρης, Σαραντόπουλος, Αποστολόπουλος, Ξευγένης, Τσιούνης. Το 2014-15 κατέκτησε το πρωτάθλημα αλλά δεν κατάφερε να ανέβει μέσα από το Ειδικό Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2015. Από την επόμενη περίοδο όμως, η ομάδα θα αντιμετωπίσει φοβερά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα, με το ενδεχόμενο της μη καθόδου στο πρωτάθλημα να είναι υπαρκτό. Την περίοδο 2016-17, ανέλαβε τις τύχες της ομάδος νέα διοίκηση και ξεκίνησε μία νέα προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον του συλλόγου, με πρόεδρο από το 2017-18 τον Μιχάλη Μπιλάλη. Το 2018-19 η Ένωση κατατάσσεται δεύτερη και συμμετέχει σε αγώνες μπαράζ ανόδου από τους οποίους βγαίνει πρωταθλήτρια και ανεβαίνει στην Γ' Εθνική μετά από 5 χρόνια απουσίας. Τη σεζόν 2019-20 δημιουργείτε η Football League ως 3η κατηγορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Έτσι η Γ' Εθνική κατηγορία έγινε η 4η κατηγορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η δεκαετία του 2020
Το 2019-20 το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής διακόπηκε οριστικά την 23η αγωνιστική λόγω την πανδημίας, τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε. Η ΑΕΜ τερμάτισε στην 7η θέση. Μετά από την διακοπή του πρωταθλήματος αποφασίστηκε να υποβιβαστούν μόνο οι ομάδες που είχαν υποβιβαστεί μαθηματικά, ενώ όλοι οι πρωταθλητές προβιβάζονται στην Football League. Το 2020-21 ήταν η δεύτερη και τελευταία χρονιά που αποτελούσε την 4η βαθμίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά την αναδιάρθρωση του 2019. Το πρωτάθλημα τέθηκε σε αναστολή, με απόφαση της ΕΠΟ, στις 3 Νοεμβρίου λόγω μέτρων περιορισμού της επέκτασης του κορονοϊού. Στις 7 Απριλίου αποφασίστηκε η συνέχιση του πρωταθλήματος με αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του. Συγκεκριμένα, το πρωτάθλημα συνεχίζεται από το σημείο που διεκόπη με την διεξαγωγή μόνο ενός γύρου. Η ΑΕΜ τερμάτισε στην 12η θέση και υποβιβάστηκε. Μετά από δύο σεζόν στο τοπικό, το 2022-23 κατέκτησε το πρωτάθλημα ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας και ανέβηκε στην Γ' Εθνική, μετά την 2η θέση στο Ειδικό Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2023.